Azoren, leef een Atlantische levensstijl

Het eerste dat je moet weten over de Azoren is dat je leeft omringd door de uitgestrekte oceaan, waardoor je een verbazingwekkende Atlantische levensstijl hebt. De Azoren werden voor het eerst bewoond in de 15e eeuw en vandaag de dag leven de mensen nog steeds gehecht aan hun oude wortels. Dit Atlantische paradijs heeft een bevolking van minder dan een kwart miljoen, verdeeld over 9 eilanden.

De gemiddelde temperaturen schommelen tussen 13-22° C, waarbij de luchtvochtigheid er voor zorgt dat het warmer wordt. U zult een totale Atlantische tropische levensstijl ervaren. De archipel van de Azoren is verdeeld in 3 groepen. De grootste is de Centrale Groep (Grupo Central) met vijf eilanden, Faial en Pico, samen met Terceira, São Jorge en Graciosa.

De groepen zijn over een groot gebied verspreid zodat u, hoewel u een passagiersveerboot kunt nemen tussen eilanden binnen de groep, anders moet vliegen, gebruik makend van de inter-eiland vliegtuigen van SATA.

Voor degenen die zich aangetrokken voelen tot het leven op een Atlantisch eiland en een langzamere levensstijl, die genieten van weelderige tuinen en prachtige uitzichten, moet het kopen van onroerend goed op de Azoren van het grootste belang zijn.

Ocean Views
Het typische uitzicht dat je vanaf de eilanden krijgt

Faial (het Blauwe Eiland – vanwege de overvloed aan blauwe hortensia’s die het eiland bedekken) in het bijzonder heeft alle kenmerken van de meeste andere eilanden van de Azoren. De mensen leven met een prachtige mix van landelijke rust en de grote stad Horta die gemakkelijk bereikbaar is vanuit elk deel van het eiland. De haven van Horta is een belangrijke tussenstop voor jachten die de Atlantische Oceaan bevaren, met meer dan 1.000 bezoekende boten per jaar, plus vele lokale boten en jachten die in de twee moderne jachthavens liggen afgemeerd. Dit is de echte Atlantische levensstijl.

Peter Cafe Sport
Peter's Cafe Bar in Horta, Faial

Een paradijs om te ontdekken

Nog iets dat je moet weten over de Azoren en hun verbazingwekkende Atlantische levensstijl. Voor wandelaars zijn de eilanden een waar paradijs – u kunt de vele paden en wegen naar believen bewandelen, of de gemarkeerde paden volgen. De populairste wandelingen zijn de kraterrand, die een compleet 360º uitzicht over Faial biedt terwijl u wandelt en de Capelinhos uitbarstingsplaats, het dramatische maanlandschap dat in 1957 een nieuw stuk Faial opleverde.

Een andere, minder bekende wandeling is de lavada, een kunstmatig aangelegde waterloop, hoog aan de zijkant van de krater, die wordt gebruikt om water naar de weiden te leiden. Je loopt afwisselend door bos en veld, wat dit een zeldzame, verborgen traktatie maakt.

Een korte tocht met de veerboot brengt u naar het eiland Pico en zijn 2351 meter hoge vulkanische top.

De klim, die op 1200 meter hoogte begint, biedt een prachtig uitzicht over alle eilanden van de centrale groep – Faial, São Jorge, Graciosa en Terceira. Het is mogelijk om in de krater te overnachten en de zonsopgang vanaf de top van de top is een spectaculair en onvergetelijk schouwspel.

Het kan gemakkelijk in één dag worden beklommen en, aangezien er veel veerboten zijn, zou u zelfs in Madalena kunnen dineren voordat u terugkeert naar Faial. Het is nu verplicht om een gids te nemen, om uzelf en het natuurreservaat van de berg te beschermen

De natuur en het maritieme leven zijn de belangrijkste attracties van de eilanden; walvis- en dolfijnobservatie-excursies hebben de traditionele walvisindustrie vervangen als een manier om van de zee te leven. Boten verlaten dagelijks de jachthaven om walvissen te spotten, met dolfijnen te zwemmen, sportvissen, lijnvissen, duiken en zeilen, of u kunt gewoon een cruise maken langs onze schilderachtige kustlijn.

Op Faial en Pico zijn er een aantal uitstekende hotels en B&B-etablissementen, waarvan er vele het hele jaar door actief zijn. Er zijn ook tal van self-catering mogelijkheden beschikbaar

DE EILANDEN

Faial

Het eiland Faial ligt in de centrale groep van de Açores midden in de Atlantische Oceaan, ongeveer 1600 kilometer ten westen van het Portugese vasteland. De rondweg om het eiland is 54 kilometer. Het aantal inwoners bedraagt ongeveer 15.000 en de helft daarvan woont in de hoofdplaats Horta. Er wonen een aantal Europese burgers op Faial waaronder Engelsen, Duitsers, Zwitsers, Belgen, Fransen en Nederlanders plus Zuid-Afrikanen, Canadezen en Amerikanen. De tweede taal is Engels en wordt veel gesproken.

Er zijn dagelijkse SATA-vluchten van en naar Lissabon en SATA-vluchten tussen alle andere eilanden. De voorzieningen op Faial zijn drastisch verbeterd sinds Portugal lid is geworden van de EU en de meeste dagelijkse benodigdheden zijn gemakkelijk verkrijgbaar via supermarkten, een versmarkt en een ruime keuze aan gespecialiseerde winkels.

HOME_FAIAL-ISLAND
HOME_FAIAL-ISLAND
Tot de toeristische attracties van Faial behoren adembenemende landschappen, een caldeira (krater) een grote verscheidenheid aan wandelroutes, stranden en zwarte zandstranden en zwemplaatsen op verschillende punten. De plantengroei is zeer gevarieerd en vruchtbaar en in de zomermaanden groeien er overal op het eiland blauwe hortensia’s in de vorm van hagen (Faial staat ook bekend als Ilha Azul). Er is een bioscoop en theater, restaurants en clubs en sportfaciliteiten met een gemeentelijk overdekt zwembad. De haven van Horta is een belangrijke halte voor trans-Atlantische jachten en er zijn twee jachthavens voor plaatselijke en bezoekende boten. Walvissen en dolfijnen kijken is een belangrijke zomeractiviteit, evenals sportvissen. De verscheidenheid aan walvis- en dolfijnsoorten die in dit deel van de oceaan te zien zijn, is de grootste ter wereld. Veerboten varen regelmatig naar de andere eilanden van de groep – Faial-Pico is een tocht van 30 minuten met de veerboot. Een ritje naar Velas (São Jorge) kost u ongeveer 2 uur. In het zomerseizoen brengt een grote catamaran Jet Ferry u naar de eilanden Terceira en São Miguel met tussenstops op de andere eilanden van de archipel. Het klimaat op Faial en de Azoren in het algemeen is gematigd, met zomerse maxima die zelden boven de 30 graden uitkomen. Celsius of wintertemperaturen onder de 10 graden. Celsius.
HOME_PICO-ISLAND

Pico

Het eiland Pico, genoemd naar zijn imposante berg, is een van de mooiste en meest onderschatte eilanden van de Azoren. Het “bergeiland”, dat in grootte pas op S. Miguel volgt, staat majestueus in het midden van de centrale groep van de Azoren, op ongeveer 4,5 zeemijl van het eiland Faial en 11 mijl van het eiland S. Jorge.

De geschiedenis van Pico Island is gebouwd op de erfenis van de walvisjacht en de wijnbouwtradities. De beroemde Pico-wijnen en de door de UNESCO tot wereldpatrimonium uitgeroepen wijngaarden, evenals de bouw van houten boten, zijn hedendaagse kenmerken van Pico. De walvisjacht, reeds lang voorbij, maakte plaats voor een beweging van eerlijke behandeling studie en observatie van walvissen, dolfijnen, en andere zeezoogdieren. Walvis- en dolfijnobservatie-excursies kunnen worden georganiseerd vanuit Madalena of Lajes. Vulkaanuitbarstingen zijn 300 jaar geleden gestopt. Pico wordt beschouwd als een slapende vulkaan die bijdraagt tot de mystiek van het eiland en als een magneet voor wetenschappers dient.

São Jorge

Het 60 kilometer lange eiland Sao Jorge biedt een van de mooiste wandelgebieden van de Azoren. Het eiland bestaat uit een lange ruggengraat van vulkanen van verschillende ouderdom; de breedte varieert van 4 tot 8 kilometer en wordt gekenmerkt door steile begroeide kliffen die, soms bijna 600 meter, steil uit de omringende oceaan oprijzen. Vlakke gebieden, faja genaamd, bevinden zich soms aan de voet van deze begroeide wanden, hier liggen vaak kleine dorpjes of gehuchten die alleen bereikbaar zijn via zeer steile, smalle paden.

De faja’s zijn bijna uniek voor Sao Jorge en veel van de mooiste wandelingen gaan over de oude paden die vroeger de belangrijkste toegangswegen tot de faja’s waren voordat de modernere wegen werden aangelegd. Sommige van de faja zijn tot op de dag van vandaag niet over een goede weg te bereiken. De oude paden zijn vaak vrij steil en lopen door een spectaculair kliflandschap, maar de meeste waren zo ontworpen dat ze ook begaanbaar waren voor muilezels met lasten.

Nog vragen over de Azoren?

Compare listings

Vergelijken