Stadsvernieuwing: voordelen voor de Azoren

  • Gonçalo Moniz door Gonçalo Moniz
  • 7 maanden geleden
  • Bouw
  • 0
urban renovation benefits azores

Vandaag geven we je een andere kijk op stadsvernieuwing en waar Azoren baat bij hebben.

De overheid in Portugal, waaronder de regionale regering van de Azoren, ondersteunt actief stadsrenovatie en de wederopbouw van oude gebouwen door verschillende stimuleringsprogramma’s en belastingvoordelen aan te bieden. Bijvoorbeeld in
Speciale Rehabilitatie Zone van Faial
kunnen verbouwers profiteren van een verlaagde btw, vrijstelling van onroerendgoedbelasting gedurende vijf jaar, vrijstelling van overdrachtsbelasting als de verbouwing binnen drie jaar na aankoop van het pand begint, en aftrekbare kosten van de inkomstenbelasting. Soortgelijke programma’s bestaan voor andere steden op verschillende eilanden.

Naast lokale initiatieven zijn er ook directe vormen van stimulering beschikbaar op zowel regionaal als nationaal niveau. De regionale overheid van de Azoren beheert programma’s die tot 75% subsidie bieden op investeringen voor stadsherstel, samen met 80% subsidie op bankspreiding. Bijkomende programma’s subsidiëren kosten voor het verbeteren van het energieverbruik of het herstellen van termietschade.

Op nationaal niveau omvatten de stimuleringsmaatregelen van de Portugese overheid leningen met een lage rente en een aflossingsvrije periode van maximaal vier jaar, naast de eerder genoemde belastingvoordelen.

Ondanks mogelijke uitdagingen is de
renovatie van oude gebouwen
in steden een solide en lucratieve investering. Historische stadscentra zijn erg gewild en met bestaande stimuleringssystemen worden ze aantrekkelijke zakelijke mogelijkheden. Afgezien van het directe rendement op onroerend goed, dragen investeerders bij aan een levendige stedelijke vastgoedmarkt en het behoud van het erfgoed van de gemeenschap, waardoor een wederzijds gunstig scenario ontstaat – een win-win situatie.

Word lid van de discussie

Compare listings

Vergelijken